Mange opplever å bli offer for skadelig programvare (skadevare) i form av virus, ormer eller trojanske hester. Dersom du er en av dem som har fått din PC infisert, er det noen enkle ting du kan gjøre.
Hvordan vet du om PC-en din er infisert?
Det finnes dessverre ikke en enkel metode man alltid kan bruke for å finne ut om en PC er infisert med skadelig programvare. Noen typer skadevare ødelegger filer helt. Andre typer skadevare opererer i det stille og påvirker nesten ikke den daglige bruken av maskinen. Derfor gjelder det å være oppmerksom på uvanlig eller ikke-forventet oppførsel.
Normalt vil et anti-virusprogram varsle deg om at den har funnet skadevare på din maskin. Anti-virusprogrammet vil også ofte klare å fjerne skadevaren automatisk, men dersom den ikke kan det, må du selv rydde opp.
Dersom PC-en er infisert
Minimer skaden et virus kan gjøre
- Er du på jobb og har tilgang til IT-avdeling eller en person med IKT-kompetanse, ta kontakt med dem så fort som mulig. Rask rensing av maskinen kan gi mindre skade på den, og kan hindre skade eller redusere problemer på andre maskiner på samme eller andre nettverk.
- Er du er hjemme eller andre steder bør du koble deg fra Internett. Dette gjør det umulig for en angriper å komme inn på PC-en din. Du hindrer også skadevaren i å sende dine personlige data videre eller bruke din maskin til å angripe andre maskiner.
Fjern skadevaren
- Ha alltid oppdatert anti-virusprogramvare installert på datamaskinen. Kjør manuelt scan av hele systemet.
- Ransomware, også kalt løsepengevirus på norsk, er en type skadevare som krypterer viktige filer og krever løsepenger for å låse dem opp.
- Klarer ikke anti-virusprogramvaren å fjerne skadevaren, kan du bli nødt til å reinstallere operativsystemet ditt. Merk at en reinstallasjon vil medføre at du mister alle filer og alle tilleggsprogrammer du har installert på maskinen din.
- Du bør notere hvilke innstillinger og programmer du har, slik at du lettere kan sette opp maskinen din slik den var før infeksjonen av et virus. Ta også en kopi av filer og bilder du ikke vil miste, legg disse over på en minnepinne eller en ekstern harddisk, eller last dem opp i en sky-tjeneste. Men husk at disse filene nå kan være infisert av skadevaren. Disse må derfor scannes med anti-virusprogrammet før de legges tilbake på maskinen.
Reduser sannsynligheten for å få virus
Å ha anti-virusprogramvare er et viktig tiltak for å ikke bli infisert. Alle brukere av Windows 8 og Windows 10 har Windows Defender innebygd. Har du imidlertid en eldre datamaskin med Windows 7, kan du laste ned Microsoft Security Essentials, men vi anbefaler at du oppgraderer til en nyere versjon av Windows.
Om du fremdeles bruker Windows Vista eller Windows XP, burde du snarest oppgradere til en nyere Windows-versjon. Windows 7, Vista og XP får ikke lenger oppdateringer, og kjente sårbarheter blir derfor ikke rettet. Å bruke disse operativsystemene innebærer derfor stor risiko.
Du kan også få anti-virus fra tredjepartsleverandører. I de fleste tilfellene får man tilstrekkelig beskyttelse med gratisversjonene.
Har du Mac og ikke Windows er det ingen anti-virusprogram innebygd, da er du nødt til å skaffe et fra en tredjepartsleverandører. Selv om det er mindre vanlig finnes det også skadelig programvare som retter seg spesifikt mot Mac, så også Mac har behov for anti-virus.
Sikkerhetskopier filene dine jevnlig. Som en forholdsregel bør du alltid ha sikkerhetskopi av filer du ikke vil miste, for eksempel på minnepinne, ekstern harddisk eller sky-tjenester. Da slipper du å miste viktige data dersom du skulle være uheldig å bli infisert.
Obs: Ikke la ekstern harddisk med sikkerhetskopi stå tilkoblet til maskinen kontinuerlig, da øker sjansen for at også sikkerhetskopiene dine kan bli infisert av potensielle virus.
Mer informasjon
SANS Institute har publisert et eget skriv om skadelig programvare, og et om hva du skal gjøre om du har blitt offer for et hackerangrep.